Vergelijking tussen LED en halogeen spot

Enkele weken geleden schreef ik een klein blogpostje over het verschil in lampen. De productie van de traditionele gloeilamp wordt stilaan verboden. Qua energieverbruik zijn ze totaal niet efficiënt. Meer dan 90% van de verbruikte energie wordt omgezet in warmte. En een lamp wordt geacht licht te produceren in plaats van warmte. Halogeenlampen zijn een kleine verbetering t.o.v. gloeilampen. Ze zijn gevuld met een inert gas ofwel halogeen. Door de aanwezigheid van dit gas slaan er geen deeltjes verdampte wolfraam (van de gloeidraad) af op de ballon. Ze worden daarentegen terug afgezet op de gloeidraad. De ballon wordt bijgevolg minder snel zwart en de gloeidraad van de lamp kan hogere temperaturen verdragen. Dit zorgt vervolgens weer voor meer licht. Maar de lichtbron die alle andere lichtbronnen overtreft is zonder twijfel LED. LED-technologie heeft de laatste jaren grote stappen voorwaarts gezet. Maar er zijn vele opportuniteiten om de technologie nog te verbeteren. LED-verlichting is de toekomst. De nieuwste LED-spots zijn meer en meer in staat om de vroegere halogeenspots te vervangen. We zetten hieronder een 50W halogeen spot met 36° openingshoek en GU5.3 fitting naast een LED spot met 4 diodes van 2W en openingshoek van 30°. Dit zijn twee vergelijkbare lichtbronnen qua lichtopbrengst. Toch zal je dadelijk merken dat één van de twee lichtjes beter uitvalt.

Halogeen (50W 36° GU5.3) versus LED (4 Led x 2W 30° Warm wit)

  • Allereerst verbruikt de LED-spot een pak minder elektriciteit. 4 maal 2 Watt is gelijk aan 8 Watt, hetgeen 42W minder is dan het verbruik van de halogeenspot (50W). Energiezuinigheid is een van de voornaamste voordelen van LED.
  • Ten tweede is de gemiddelde levensduur van de LED-spot meer dan 17 keer langer dan die van de halogeenspot. De LED-spot gaat gemiddeld 70 000 branduren mee, daar waar de halogeenspots het na ongeveer 4000 branduren begeven. Deze 70 000 uren komen overeen met een duur van 19 jaar, berekend bij een gemiddeld dagelijks gebruik van 10 uren. 4000 branduren is slechts voldoende voor 1 jaar licht (eveneens gemiddeld dagelijks gebruik van 10 uren). LED vraagt m.a.w. weinig onderhoudswerk.
  • LED is bovendien ook kindvriendelijk door de geringe warmteafgifte. Je kan ze met de blote hand aanraken of blootsvoets over wandelen zonder dat je vel eraan blijft plakken. Voor grondspots is dit een belangrijk voordeel.
  • Dan is er de lichtopbrengst. Deze wordt gemeten in Lux. Op 150cm van de lichtbron bedraagt de lichtopbrengst van de LED 830 Lux terwijl de halogeenspot hier slechts 800 Lux oplevert.
  • LED geeft eveneens meer gefocuste en afgebakende lichtstralen. Halogeenspots zijn iets diffuser qua licht. Dit komt mede door het gebruik van een reflector. Er is sprake van meer lichtpollutie. De Kelvin's van het merk Flos bijvoorbeeld zijn bureaulampen die gebruik maken van LED-lichtbronnen. Ze geven sterke lichtstralen recht op uw boek of schrift, ideaal dus als taakverlichting. 

Flos Kelvin

  • Een laatste voordeel van LED is hun compactheid. LED-lichtbronnen zijn klein in omvang waardoor grote vrijheid is in de vormgeving en design van LED-armaturen.

LED-verlichting is dus niet zomaar een rage. Het is wel degelijk de meest superieure lichtbron aan het worden. Enfin, eigenlijk is ze dat vandaag al. LED-verlichting kopen is in eerste instantie misschien nog vrij duur, maar op langere termijn heeft het zeker zijn voordelen.

0 reacties: