verzekering auto voorlopig rijbewijs

Vele jongeren zijn op zoek naar een verzekering voor hun auto. Dat is logisch, gezien een verzekering in ons land verplicht is. In bepaalde gevallen wenst men de auto te verzekeren, indien de jongere slechts over een voorlopig rijbewijs beschikt. Dit kan in twee gevallen:

  • De jongere beschikt over een eigen wagen en een voorlopig rijbewijs.
  • De ouders wensen het zekere voor het onzekere te nemen en wensen de wagen waarmee hun zoon/dochter met voorlopig rijbewijs rijdt, correct te verzekeren.
Het probleem situeert zich in elk geval niet op het wel of niet kunnen verzekeren van een auto waarvan een van de chauffeurs slechts over een voorlopig rijbewijs beschikt. U zult ongetwijfeld merken dat de verschillende verzekeringsmaatschappijen geen onderscheid maken of de jongere een voorlopig of 'volwaardig' rijbewijs heeft. Het probleem situeert zich wel op financieel vlak. Een verzekering voor een auto waarvan een van de hoofdchauffeurs een jongere is (16-24 jaar), is vaak erg duur. Neem daar nog eens een dure wagen met een sterke motor bij en de premies worden haast onbetaalbaar voor de gewone mens.

Sommigen kopen daarom een kleine en goedkope tweedehandswagen om deze vervolgens te laten verzekeren op naam van één van de ouders. Betaalbaar, op het eerste zicht niets mis mee. En ook geen problemen, zolang zoon of dochterlief maar niets tegenkomt. Steeds opnieuw vertelden verschillende mensen me (de verzekeraar zelf, familie, de garagist) dat verzekeraars er alles aan doen om te bewijzen dat, indien er zich een ongeval voordeed, de jongere een van de hoofdchauffeurs van de wagen was. Ze gaan hierin zelfs behoorlijk ver, zoals aanbellen bij uw buren, mensen uit de straat. Slagen ze erin te bewijzen dat dit het geval is, dan zult u niets terug zien van uw verzekeringspremie. Het voordeel is dan wel dat het toch een goedkope occasie was die wellicht niet veel meer waard was.

Leert u uw zoon rijden in een duurdere wagen waarbij u zich een bovenstaand scenario niet kunt veroorloven, dan verzekert u zich best op een correcte manier. Als uw zoon/dochter uw gloednieuwe gezinswagen in de prak reed tijdens het oefenen en uw verzekeringsmaatschappij was niet op de hoogte van het feit dat uw zoon/dochter leerde rijden, dan kunt u fluiten naar uw centen... én uw wagen! Voor nog meer tips raad ik u zeker aan het volgend artikel te lezen van op netto.be: 10 tips om als jongere een autoverzekering te vinden.

Hoe dan ook, het verzekering voor een auto waarvan de chauffeur een voorlopig rijbewijs heeft, zal ongetwijfeld veel geld kosten. Wek geldt: hoe goedkoper, ouder en minder krachtig de wagen, hoe goedkoper de premie... De vraag is dan wel, zijn dergelijke auto's wel veilig genoeg om in te leren rijden? Aan u om de afweging te maken.

0 reacties: